Informatie over de Maine Coon

Uiterlijk
De maine coon is een van grootste kattenrassen ter wereld.
Qua uiterlijk kan de maine coon worden omschreven als een grote kat (ook wel kleine tijger) met een half langharige vacht, een volle kraag en staart, een gespierd postuur en een brede kop. De maine coon heeft vaak flinke pluimen op zijn oren en tussen zijn poten. Het gewicht van de maine coon varieert van 5-7 kilo (poezen) tot 9 of soms zelfs 10 kilo (katers). Op de leeftijd van 4 jaar is de maine coon volledig uitgegroeid.

Kleuren
De originele kleur van de maine coon is bruin gemarmerd, maar de coon kan in principe in alle kleuren voorkomen. Een maine coon kan effen van kleur zijn, maar hij kan ook een tabby patroon dragen, bijvoorbeeld gemarmerd (blotched) of gestreept (mackerel). Wanneer een maine coon tabby draagt, is dit zichtbaar aan de witte randjes rond de ogen.

Karakter
Qua karakter past de maine coon eigenlijk in ieder gezin. De coon kan zich goed aanpassen aan zijn omgeving en ook met andere katten of honden kan hij prima overweg.
De maine coon is een zachtaardige, nieuwsgierige kat en houdt enorm van gezelschap. Opdringerig zal de coon niet snel zijn, maar van aandacht geniet hij volop. De maine coon blijft tot op latere leeftijd speels en is ook erg intelligent. Probeer de coon niet te lokken met iets lekkers als je eigenlijk niets vast hebt… het heeft echt geen zin! Veel mensen zijn verbaasd als ze het zachte stemgeluid van de maine coon horen, dit zou je namelijk niet verwachten bij zo’n tijgerachtige kat.

Verzorging
De vacht van de maine coon is weliswaar langharig, waardoor er veel onderhoud wordt verwacht, maar het tegenovergestelde is waar. De vacht van de maine coon is waterafstotend en er ligt een klein vettig laagje op, waardoor deze niet snel klit. Eens per week kammen voldoet daarom prima.